Weer & Klimaat

Over het weer hoef je je geen zorgen te maken tijdens je Hawaii vakantie. Het is namelijk het hele jaar door warm met overdag hoge temperaturen variërend van 25℃ in de “koudere” maanden tot 32℃ in de warmere maanden. Doordat Hawaii dicht bij de evenaar ligt heeft Hawaii het hele jaar door tropisch warm en consistent weer.

De twee belangrijkste seizoenen worden gekenmerkt door een warme winter en een nog warmere zomer. Gelukkig worden de eilanden gekoeld door passaatwinden die zelfs bij de brandende temperaturen voor een verfrissend briesje zorgen. Omdat elk eiland indrukwekkende bergen in hun midden heeft, koelen de temperaturen ook af naarmate je verder landinwaarts reist.

De maanden december, januari en februari de koelste maanden, terwijl juli, augustus en september de warmste maanden zijn.

Regenval

De maanden april t/m oktober hebben meestal minder regen dan de maanden november t/m maart. Een bizar maar fanatisch aspect van de regelval op Hawaï is dat de meeste regen op de Hawaïaanse eilanden ’s nachts valt. En zelfs als er overdag een bui valt duurt dat zelden meer dan een paar minuten voor de Hawaïaanse zon weer doorbreekt. Met wat gelukt wordt je zelfs getrakteerd op een regenboog!

Microklimaten

Elk eiland in Hawaii heeft zijn eigen microklimaat, afhankelijk van waar je verblijft. Het weer op het eiland wordt sterk beïnvloed door de passaatwinden. Over het algemeen krijgen de noord- en oostkusten meer regen dan de zuid- en westkusten.

Sneeuw?

De hoge vulkanische bergen van Hawaï zijn aanzienlijk kouder dan de warme kustgebieden. Met hoogtes van ongeveer 4000m is het niet ongebruikelijk voor de vulkanen Mauna Kea en Mauna Loa op The Big Island om in de winter sneeuw te krijgen. Ook de vulkaan Haleakala op Maui kan ook sneeuw krijgen.